احتمالاً برای شما هم پیش آمده باشد که به دندانپزشکی مراجعه کردهاید و بعد از معاینه ی روتین دکتر به شما انجام بروساژ را پیشنهاد کردهاست اما نمیدانستید که این عمل چیست و چه کاربردی دارد.
در ادامه این مقاله قرار است تا درباره ی بروساژ دندان یا همان جرمگیری صحبت کنیم؛ پس با ادامه مقاله همراه باشید.
جرمگیری دندان بهطور معمول برای کمک به بیماران مبتلا به بیماری لثه و تجمع بیش از حد پلاک انجام میشود. لازم است ذکر شود که مسواک زدن اگر به عنوان یک تمیز کردن استاندارد و ساده، سطح دندان را مورد بررسی قرار دهد اما جرمگیری بسیار عمیقتر این عمل را انجام میدهد. اگر دندانپزشک شما عمل جرمگیری و روت پلنینگ دندان را بهتان پیشنهاد میدهد بهتر است این مقاله را تا انتها بخوانید.
جرمگیری دندان یا بروساژ دندان چیست؟
بروساژ یا همان جرمگیری یک عمل دندانپزشکی رایج برای بیمارانی است که دچار بیماری لثه هستند. این عمل نوعی از تمیز کردن دندان است که به زیر خط لثه میرسد تا پلاکهای تشکیل شده بر روی دندان را از بین ببرد.
فرایند بروساژ و روت پلنینگ دندانها اغلب به عنوان تمیزکردن عمیق نامیده میشود. لازم است بدانید که این نوع از تمیز کردن بسیار فراتر از تمیزکردن عادی و عمومی که با معاینه منظم و ویزیت سالانه خود دریافت میکنید، است.
چه زمانی بروساژ دندان ضروری است؟
هر کسی در هر سنی بر روی دندانهایش تجمع پلاکها را تجربه خواهد مرد. بزاق، باکتریها و پروتئینها در دهان شما یک لایه نازک را تشکیل میدهد که تقریباً همیشه دندانهای شما را میپوشاند. وقتی غذا میخورید ذرات ریز، اسیدها و قندهای غذا به این لایه میچسبد و تجمعی را بر روی دندان ایجاد میکنند که به آن پلاک میگویند.
باکتریهایی که در این تجمع پلاکها زندگی میکنند میتوانند باعث بیماری لثه و پوسیدگی دندان شود. بهتر است بدانید که مسواک زدن، و کشیدن مرتب نخ دندان به ازبین رفتن این پلاکها وسلامتی دندان شما بسیار کمک میکند.
اگر لثههای سالمی دارید لازم است بدانید که این بافت بهطور محکم در اطراف دندان شکل میگیرد و میتواند پلاکها را از بین ببرد. با این حال اگر بیماری لثه شروع به شکلگیری کند بافت لثه شل میشود. لثههای سالم فقط 1 الی 3 میلیمتر زیر خط لثه به دندان میچسبد. با ایجاد بیماری لثه کیثههای عمیقی در لثه ایجاد میشود که این کیسهها میتوانند با پلاک پر شوند و علاوه بر بیماری لثه مشکلاتی مانند بوی بد دهان را ایجاد میکند.
مراحل انجام بروساژ یا جرمگیری دندان:
جرمگیری دندان شامل برداشتن دقیق باکتریهای پلاک از سطح دندان درست زیر خط لثه است. دو روش اساسی برای جرمگیری دندانها وجود دارد. اگر دندانپزشک شما از ابزارهای دستی استفاده میکند، پلاک دندان را با استفاده از یک ابزار فلزی که به عنوان جرمگیر و کورت دندان شناخته میشود، میتراشد. دندانپزشک این ابزار نازک را در زیر خط لثه قرار میدهد تا به پلاکهایی که مسواک شما به آن دسترسی ندارد دسترسی پیدا کند.
همچنین، دندانپزشک شما ممکن است یک ابزار اولتراسونیک را برای جرمگیری دندانهای شما انتخاب کند. این ابزار دارای یک نوک فلزی ارتعاشی همراه با اسپری آب خنک است.
جرمگیری دندان معمولاً توسط روشی به نام روت پلانینگ دنبال میشود. روت پلنینگ برای رسیدگی به سطح ریشه دندان عمیقتر میشود. این کار به همان روش پوسته پوسته شدن انجام میشود. روت پلنینگ سطح ریشه را صاف میکند تا لثهها به درستی دوباره بچسبند.
جرمگیری چه احساسی دارد؟
جرمگیری دندان میتواند گاهی برای بعضی افراد دردآور باشد، به خصوص اگر لثههای حساسی داشته باشید. دندانپزشک شما ممکن است یک بیحس کننده موضعی برای بیحس کردن بافت لثهتان و راحتتر کردن این پروسه برای شما پیشنهاد دهد. اگر نگران درد یا ناراحتی در طول پروسه هستید، بهتر است با پزشک خود در رابطه با این موضوع صحبت کنید تا پزشک بتواند با توجه به شرایطتان بهترین تصمیمگیری را انجام دهد.
جرمگیری دندان میتواند چندین ویزیت طول بکشد که هر کدام قسمت متفاوتی از دهان را مورد بررسی قرار میدهند. برخی از دندانپزشکان دهان را به چهار قسمت تقسیم میکنند، در حالی که برخی دیگر جرمگیری دندان را در دو نیمه انجام میدهند. اگر در مورد این فرایند حس خوبی ندارید و فکر میکنید ممکن است عصبیتان کند، از دندانپزشک خود بپرسید که آیا میتوانید جرمگیری خود را برای یک بار ویزیت برنامهریزی کنید یا خیر. اگرچه این یک گزینه برای همه موارد نیست، اما اگر بیماری لثه متوسط دارید و مایل هستید احتمالاً بتوانید با صلاح دید پزشکتان درمان را در طول یک جلسه انجام دهید.
بعد از انجام بروساژ باید به چه نکاتی دقت کرد؟
ممکن است پس از جرمگیری دندان و روت پلنینگ دهان شما دردناک و حساس باشد. برخی از بیماران تا چند روز پس از عمل دچار تورم یا خونریزی میشوند. دندانپزشک شما ممکن است یک خمیر دندان ضد حساسیت را برای کمک به کاهش این ناراحتی پیشنهاد کند. همچنین ممکن است یک دهانشویه تجویزی برای استفاده پس از عمل نیز برای کمک به تمیز نگه داشتن لثهها دریافت کنید. بسیار مهم است که بعد از جرمگیری از مسواک زدن و نخ دندان مناسب استفاده کنید تا از تشکیل مجدد پلاک در همان نواحی جلوگیری شود.
دندانپزشک شما باید برای دومین بار بعد از جرمگیری دندان برنامهریزی کند تا لثهها را معاینه کند، عمق پاکتهای لثه ( که پلاکها درون اینها تجمع میکنند ) را اندازهگیری کند و مطمئن شود که دهان شما به درستی ترمیم میشود. اگر پس از جرمگیری پاکتهای لثه عمیقتر شده باشند، ممکن است لازم باشد تا گزینههای درمانی دیگری را برای کمک به حفظ لبخندی سالم بررسی کنید.
جمعبندی :
جرمگیری یا بروساژ دندان یک روش درمانی بسیار رایج برای افراد مبتلا به بیماری لثه است. لازم است ذکر شود که تعداد بسیار زیادی افراد دنیا به بیماری لثه مبتلا هستند. بنابراین اگر دندانپزشک شما این عمل ( بروساژ دندان) را پیشنهاد میدهد بهتر است اینکار را انجام دهید چرا که انجام این جرمگیری میتوان به شما در مبارزه با پلاکهای دیده نشده و حفظ دهانی تمیزتر کمک کند.
با تشکر فراوان از شما که وقت ارزشمندتان را در اختیار ماگذاشتید و به مطالعهی این مقاله با موضوع “بروساژ یا جرمگیری دندان چیست” پرداختید.