احتمالا شما هم فرد یا افرادی را میشناسید که به خاطر بوی بد دهانشان تصمیم گرفتید حتی به آنها نزدیک شوید و یا از آنها صدها متر فاصله بگیرید و یا اشخاصی را میشناختید که دندان آنها به شدت زرد و کثیف بوده به قدری که موقع صحبت کردن با آنها تصمیم گرفتید به دندانهایشان به هیچ وجه نگاه نکنید.
حقیقت این است که هنگامی که افراد به سلامت دندانهای خود توجهی نشان نمیدهند و پس از وعدههای غذایی روزانه مسواک نمیزنند یا از خمیر دندان کمک نمیگیرند، به مرور زمان، لایه ای از مواد غذایی بر روی دندانهای آنها مینشیند. این لایههای بسیار نازک و غیر قابل رویت در واقع همان جرمها هستند که در ابتدا بی خطر بی نظر میرسند و ظاهر دندانها را به هیچ وقت تغییر نمی دهنده، اما به مرور زمان شاهد ایجاد بوی بد و پوسیدگی هستیم.
در واقع این جرمها میتوانند حفرههایی را به مرور در درون دندانها ایجاد کرده و اصطلاحا آنها را کرم زده کنند. جرمگیری و بروساژ در مطب دندان پزشکی که توسط فردی حرفه ای صورت بگیرد، میتواند این اطمینان خاطر را برای شما به همراه داشته باشد که دیگر خطری دندانهای شما را تهدید نمیکند و سلامت دهان و دندان شما تضمین می ود.
آیا میخواهید که برای جرمگیری دندان خود به یک فرد حرفه ای مراجعه کرده و از او کمک بگیرید؟ کلینیک تخصصی دندان و دهان دکتر ملک زاده به شما کمک میکند که به خواسته خود برسید. همچنین اگر به دنبال کسب اطلاعات جامعی راجع به این موضوع هستید، پیشنهاد میکنم حتما تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
جرم دندان چیست؟ جرم دندان به زبان ساده
جرم دندان که در علم دندان پزشکی به آن پلاک میکروبی هم میگویند، در واقع یک لایه چسبناک و بدون رنگ از باکتری هاست که به صورت یک رسوب نرم بر روی دندانها شکل میگیرند. جرم همان پلاک میکروبی است که اگر بین 24 تا 48 ساعت بر روی دندانها باقی بماند و با کمک مسواک و یا نخ دندان برداشته نشوند، میتواند با مواد معدنی موجود در بزاق دهان ترکیب شده و به مرور بر روی آنها نفوذ کند.
نتیجه این ترکیب میتواند به سخت شدن جرم دندان اشاره کرد که میتواند در بالا و زیر لثه قرار بگیرد. جرم زیر لثه محکم بر سطح ریشه متصل شده و رنگ آن قهوه ای تا سیاه یا سبز مایل به سیاه است.
نکته قابل توجه این است که جرم دندان اگر زیر لثه تشکیل شود، میتواند باعث ایجاد بیماریهای مختلفی برای لثه شود که از جمله آنها میتوان به تحلیل استخوانهای اطراف ریشه دندان، لقی دندان و … اشاره کرد.
همچنین اگر جرم دندان بر روی لثه تشکیل شود، میتواند که معمولا رنگی مایل به کرم تا زرد رنگی دارد، میتواند به مرور زمان باعث تحلیل لثه شود.
چرا بر روی دندانهای ما جرم تشکیل میشود؟ علت و ریشه اصلی این مشکل چیست؟
اگر چند روز مسواک نزنید و یا از خلال دندان یا نخ دندان استفاده نکنید، لایههای غذایی بر روی دندان شما شکل میگیرد که میتواند باعث ایجاد مشکلات مختلفی شوند. در واقع همان مواد غذایی که به راحتی با یک مسواک از بین میرفتند، حالا چند روز، ماه و یا سال طول میکشد که از بین بروند و این موضوعی نیست که به راحتی بتوان از آن چشم پوشی کرد.
در واقع همین مواد غذایی هستند که به صورت زرد بر روی دندانهای ما شکل میگیرند و میتوانند، باعث ایجاد پوسیدگی و کثیفی و بوی بد دهان شوند. علاوه بر این موارد، افرادی در مراقبت از دندانهای خود کم کاری میکنند و باعث میشوند که به این معضل یا همان جرم دندان گرفتار شوند. افراد سیگاری و کسانی که مصرف کننده مواد مخدر هستند، بیشتر از سایر افراد در معرض این مشکل قرار دارند.
همچنین افرادی که به مصرف چای بیش از اندازه علاقه دارند و به صورت افراطی از این ماده غذایی رنگی استفاده میکنند، میتوانند به این مشکل مبتلا شوند. جالب است بدانید که علاوه بر مواد غذایی، گاهی میتواند باعث ایجاد جرم بر روی دندانهای یک فرد شود. بنابراین حتی اگر مدتی هم غذا نخوریم، باز هم احتمال این وجود دارد که بر روی دندانهای ما جرم بشیند.
فواید و مزایای جرم گیریدندان یا بروساژ به زبان ساده
خیلی واضح است که با از بین رفتن جرم، شاهد کاهش پوسیدگی دندان خواهیم بود. بروساژ و جرمگیری دندان میتواند باعث ایجاد ورم و التهاب لثه شود. با جرمگیری دندان به صورت کاملا اصولی توسط یک فرد حرفه ای، مشکلات و التهاباتی که برای لثه شکل میگیرد، میتواند به شدت ترسناک و خطرناک به نظر برسد به صورتی که حتی بعضی از بیماران اگر بعد از جرمگیری دندان بازهم موارد بهداشت دهان و دندان را رعایت نکنند، دوباره به عمل جرمگیری دندان نیاز پیدا خواهند کرد.
چه مدت یکبار نیاز به جرمگیری دندان برای یک فرد عادی وجود دارد؟
دوره زمانی مورد نیاز برای جرمگیری دندان که یک فرد عادی باید از آن اطلاع داشته باشد، امری کاملا مهم و جدی است که بهتر است در مورد آن اطلاعات کافی داشته باشید. در واقع این موضوع کاملا به شما بستگی دارد که تا چه اندازه به بهداشت دهان و دندان خود پایبند هستید.
برخی از افراد تنها با یکبار جرمگیری دندان، جرم سنگین و انباشه شده بر روی دندانهایشان را از بین میبرند و از آن به بعد با مراقبت دائمی از دندانهای خود دیگر نیازی به این موضوع ندارند، در حالی که برخی دیگر از افراد هر چند ماه یکبار و برخی هر چند سال یکبار به این موضوع نیاز دارند.
بر اساس پیشنهاداتی که کارشناسان در این حوزه ارائه کردهاند، بهتر است که هر فرد معمولی که روزانه یک یا دو مرتبه مسواک میزند و هرچند وقت یکبار از نخ دندان استفاده میکند، سالی یکبار برای جرمگیری دندان مراجعه کند چرا که در طول این مدت حتما مواد غذایی و جرمهایی بر روی دندان انباشته شده که با کمک مسواک پاک نمیشدهاست.
هرچه مراقبت از دندانهای شما بیشتر باشد، جرمگیری طبه مراتب ساده تر، سریع تر و غیر ضروری تر به نظر میرسد و لازم نیست که از بابت معیابت جرمگیری دندان زیاد نگران باشید.
افرادی که روزانه و به صورت مرتب مسواک میزنند، آیا باید سالانه برای جرمگیری دندان مراجعه کنند؟
یکی از سوالات متداولی که معمولا از ما پرسیده میشود، این است که آیا افرادی هم که به صورت روزانه و مرتب مسواک میزنند، آیا باید بازهم به صورت سالانه برای جرمگیری دندان مراجعه کنند؟ حقیقت این است که عمل جرمگیری برای این دسته از افراد عمل چندان مهمی نیست، اما اگر توسط یک فرد کاربلد و حرفه ای این کار را انجام دهند به شدت توصیه میشود.
هزینه جرمگیری و بروساژ دندان چقدر است؟
برای در نظر گرفتن قیمت برای جرمگیری دندان، لازم است که عوامل و فاکتورهای متفاوتی در نظر گرفته شود. از جمله عوامل و فاکتورهای مهم در این مورد عبارت اند از:
· هزینههای تصویر برداری
· تخصص و مهارت دندانپزشک
· هزینههای مخصوص جرمگیری عمیق دندان
· و …
به صورت کلی راجع به هزینههای تصویر برداری باید گفت که همه ی افراد مجبور به این عکس برداری نیستند، اما اگر دکتر با توجه به شرایط دهان و دندان تشخیص دهد که لازم است حتما عکس برداری صورت بگیرد، لازم است که چنین کاری صورت بگیرد.
اگر شرایط جرم دندانهای شما وخیم باشد، احتمال خونریزیهای لثه بیشتر از قبل میشود که بهتر است هرچه سریعتر برای کسب اطلاعات لازم راجع به قیمت و تعیین وقت با یک کلینیک دندان پزشکی معتبر تماس بگیرید.
آیا بیمه میتواند هزینههای جرمگیری را متقبل شود؟
باتوجه به این که جرمگیری بیشتر از بابت درمان صورت میگیرد نه زیبایی، اکثر بیمههای درمانی هزینههای مربوط به جرمگیری را تقبل میکنند. برای این که اطلاعات بیشتر و کامل تری راجع به این موضوع بدست آورید، بهتر است که به نمایندگی بیمه خود مراجعه کنید و یا به صورت آنلاین اطلاعات لازم را از پایگاه اینترنتی بیمه درمانی خود بدست آورید.
روشهای جرمگیری دندان که این روزها رایج هستند!
همانطور که تا الان متوجه شدید به فرآیند از بین بردن جرم از روی دندان، جرمگیری گفته میشود. جرمگیری میتواند در طی یک یا چند جلسه انجام شود و بیمار باید بر اساس صحبتهای متخصص خود در میان این جلسات بر اساس دستور دندانپزشک خود عمل کند.
ذر حال حاضر دو روش اصلی برای از بین بردن جرم دندان وجود دارد. البته برخی از دندان پزشکان حرفه ای باتوجه به تشخیص خود از هر دوی این روشها برای جرمگیری استفاده میکنند. این دو روش رایج و شایع عبارت اند از:
جرمگیری با کمک ابزارهای دستی
دندان پزشک در این حالت با کمک یک جرم گیر دندان به صورت کاملا دستی پلاکهای موجود بر روی دندانها را از بین میبرد. از آن جا که در این حالت دکتر توانایی دیدن پلاکها را با کمک چشمان خود دارد از حس لامسه خود برای این کار استفاده میکند. این روش کاملا دقیق نیست، اما در برخی از موارد نیاز است که از آن استفاده شود.
جرمگیری دندان با کمک ابزارهای اولتراسونیک
نوع دیگری از ابزارهای جرمگیری، اولتراسونیک نام دارند که پلاکهای موجود بر روی دندانهای شما را با لرزش یکسر فلزی به صورت کاملا پاک میکنند. در این روش از اسپری کردن آب برای شستشوی پلاکها از روی دندان و سرد نگه داشتن به صورت دائمی استفاده میشود.
اگر میخواهید با کمک این روش جرمگیری دندان را انجام دهید، خوب است که در مورد مراحل آن هم اطلاعات کافی داشته باشید:
جرمگیری و کورتاژ لثه
اولین مرحله جرمگیری دندان با کمک ابزار اولتراسونیک زمانی است که درمان جرم دندان و پلاک دندانها با کمک کورتاژ لثه انجام میشود. در واقع زمانی که با جرمگیری دندان، همچنان عوامل عفونت زا در اطراف لثه دیده شوند، با انجام کورتاژ لثه ای، میتوان این مشکل را به صورت کامل برطرف کرد.
لیزر با حذف بافت اپیتلیوم عفونی و حفظ بافت همبند سالم در لایههای زیرین، موجب میشود که بافت لثه ای سالمی صورت بگیرد. در کلینیک دندان پزشکی تخصصی دکتر ملک زاده، معمولا در طی یک تا چهار جلسه جرمگیری دندان شما انجام میشود تا احساس درد نکنید. در هر جلسه برای کورتاژ لثه از بی حسی استفاده میشود تا با از بین بردن عوامل عفونت زا، بیمار دچار مشکلاتی که ممکن است در بعدا به سراغ آن بیاید در امان باشد.
بروساژ یا جرمگیری دندان
در این مرحله که بعد از جرمگیری لثه صورت میگیرد، دندانها به صورت کامل بروساژ میشوند تا رنگها و لکههایی که چسبندگی زیادی ندارند از بین بروند و دندانها حالت اصلی خود را دوباره پیدا کنند.
صیقلی کردن دندان با AIRFLOW
مرحله آخر بروساژ دندان با ابزار اولتراسونیک، صیقلی کردن دندان با AIRFLOW است. این روش که یک روش ایده آل برای از بین بردن لک و تغییر رنگ ناشی از کشیدن سیگار، قلیون، چای و قهوه است میتواند زیبایی چشمگیری به دندانهای شما ببخشد.
در این روش بدون تماس مستقیم و تنها با کمک فشار و گرما، وضعیت دندانهای بیمار بهبود پیدا میکند. این روش نسبت به روشهای درمانی پریودنتال برتری داشته و از اسپری هوا و سدیم بی کربنات برای آن استفاده میشود. مطمئن باشید که با کمک این روش هیچ دردی را احساس نخواهید کرد.
جرمگیری دندان با لیزر
روش دیگری که برای بروساژ دندان رایج است، استفاده از جرمگیری دندان با لیزر است. این روش که میتواند به جرمگیری عمیق دندانها کمک کند، میتواند موجبات پیشگیری مشکلات آینده را هم برای شما رقم بزند. پس از استفاده از لیزر، پاکتهای لثه با سطوح ریشه با کمک یک لیزر آبی به سرعت درمان میشوند تا اتصال مجدد بافتهای لثه به سرعت اتفاق بیفتد.
در این روش ممکن است که از دستگاه AMD Laser برای پاک کردن و سفید کردن دندانها استفاده شود که نتیجه آن دندانهای زیبا و سفیدی خواهد بود. با کمک این دستگاه میتوان در مدت زمان یک ساعت، 8 درجه دندانها را سفید تر از گذشته کرد.
آیا بروساژ دندان، درد دارد؟
بسیاری از افرادی که برای بار اول قصد جرمگیری دندان را دارند، به صورت متداول از پزشک خود میپرسند که آیا بروساژ دندان، درد دارد؟ این سوالی است که میتوان به سادگی به آن جواب داد:
این روش درمانی درد بسیار اندکی برای فرد بیمار به همراه دارد و هرچقدر که دندانهای یک فرد تمیز تر بوده و نیاز به جرمگیری کمتری داشته باشد، احتمال احساس درد، کمتر خواهد بود و بالعکس.
عوارض جرمگیری دندان چیست؟ با معایب بروساژ دندان آشنا شوید!
با وجود این که روشهای جرمگیری دندان جزو درمانهای پرخطر نیستند، اما هیمشه احتمال خونریزی وجود دارد. معمولا خونریزی و عفونت لثه ای که بعد از جرمگیری دندان برای فرد به وجود میآید، با کمک فیبرهای آنتی بیوتیک که بر روی لثه میتوانند قرار بگیرند، کاملا قابل پیشگیری است.
البته در بعضی موارد خاص که احتمال عفونت لثه به شدت بالاست، توصیه میشود که قبل و بعد از جرمگیری از داروهای آنتی بیوتیک استفاده کنید تا به این ترتیب از ورود باکتریها به جریان خون پیشگیری شود.
بعد از بروساژ دندان باید چه کنیم؟ مراقبتهای بعد از جرمگیری دندان به صورت کامل
اگر بروساژ دندان انجام دادید، خوب است که در مورد مراقبتهای بعد از آن هم اطلاعات کافی داشته باشید. برخی از مهمترین نکاتی که در این زمینه باید به خاطر داشته باشید، عبارت اند از:
· حتما سالی یکبار برنامه جرمگیری دندان را نزد یک پزشک متخصص در برنامه خود داشته باشید.
· اگر در هنگام مسواک زدن دچار خونریزی لثه شدید، حتما به یک پزشک متخصص مراجعه کنید و از او کمک بگیرید.
· با دقت مسواک بزنید چرا که این کار میتواند باعث شود که نیازی به بروساژ دندان پیدا نکنید. بر اساس تحقیقات انجام شده تنها با روزی 30 ثانیه مسواک زدن، میتوان کمک شایانی به جلوگیری از تشکیل جرم بر روی دندانها کرد.
· حتما از دهانشویه مخصوص بعد از بروساژ دندان استفاده کنید چرا که به بهبود زخمهای به جای مانده از جرمگیری به شدت کمک میکند. شما میتوانید یک هفته بعد از بروساژ دندان، مصرف دهانشویه را قطع کنید.
· اگر دندانهای شما بعد از جرمگیری حساس شدهاند، زیاد نگران نباشید. این حساسیت بعد از مدتی رفع میشود.
· جرمگیری دندانها تنها برای بزرگسالان نیاز نیست، بلکه ممکن است برای کودکان هم نیاز به جرمگیری دندان وجود داشته باشد.
برخی از سوالات رایج در رابطه با بروساژ دندان
در ادامه چند سوال رایج در این زمینه را به صورت کامل پاسخ میدهیم که میتواند به شما کمک کند که هیچ نقطه ابهامی در رابطه با جرمگیری دندان نداشته باشید:
آیا بروساژ دندان خطر دارد؟
بیشتر افراد موجود در جامعه تصور میکنند که بروساژ دندان تنها برای دندانهای پوسیده مورد نیاز است، اما حقیقت ماجرا چیز دیگری است. شایان ذکر است که جرمگیری دندان خطری به مراتب کمتر از جرمهایی دارد که بر روی دندانهای شما وجود دارد. این جرمها میتواند بر روی دهان شما مشکلات متعددی ایجاد کرده و باعث پوسیدگیهای متعددی شوند در حالی که بروساژ دندان کمک میکند که آنها را از بین ببرید.
آیا جرمگیری دندان میتواند باعث ضعیف شدن و لق شدن دندان شود؟
از آنجا که افراد حاضر در جامعه اطلاعات کامل و جامعی در این رابطه ندارند، کاملا طبیعی است که حدس و گمانهای این چنینی راجع به جرمگیری دندان داشته باشند. با انجام عمل جرمگیری هیچ اتفافی برای دندانهای شما نمی افند، بلکه سلامتی دندانهای شما تضمین میشود.
آیا استفاده ازخمیر دندانهای ضد جرم، میتواند مفید باشد؟
جواب این سوال خیر است چرا که جرم با مسواک و خمیر دندان پاک نمیشود و در این رابطه حتما باید از یک دندانپزشک حرفه ای که تجهیزات لازم برای این که را دارد، کمک گرفت. این نوع خمیر دندانها که در بازار رواج پیدا کردهاند، صرفا دارای مقدر زیادی از مواد ساینده بوده که فقط رنگ و لکههای نموه بر روی دندانها را میتوانند تمیز کنند و تاثیری بر روی جرم دندانها ندارند.
در برخی موارد حتی استفاده از آنها میتواند باعث ایجاد مشکلاتی دو چندان برای دندان شود.
جمع بندی: جرمگیری دندان با کمک یک کلینیک تخصصی دندانپزشکی در تهران
کلینیک تخصصی دکتر ملک زاده در تهران میتواند به شما کمک کند که تمامی خددمات مورد نیاز خود را در این زمینه به صورت کامل دریافت کرده و هیچ نگرانی از بابت شایعات پیرامون موضوع جرمگیری دندان نداشته باشید. شما میتوانید تمامی سوالات خود در این زمینه را از ما بپرسید و همچنین نظرات خود را با دیگر کاربران ما به اشتراک بگذارید.