به فکر روکش دندان هستید و میخواهید همه چیز را درباره این روش محبوب ترمیم دندانها بدانید؟ جای درستی را برای مطالعه انتخاب کردهاید!
بدون شک شما هم میدانید که دندان یکی از مهمترین بخشهای بدن هر انسانی است! اما این بخش هم مانند هر قسمت دیگری میتواند دچار نقص و آسیب دیدگی شود. اینجاست که راهکارهای مختلف برای ترمیم دندانهای آسیب دیده در دنیای دندانپزشکی خودنمایی میکنند. در لابهلای این روشها، یکی از محبوبترین آنها، روکش دندان است. روکش، روشی است که این روزها حسابی پرطرفدار شدهاست و علاوه بر آنکه به ترمیم دندانهایتان کمک میکند، زیبایی چندین و چند برابری به آنها میبخشد!
اگر شما هم اینجا هستید تا با:
• روکش دندان چیست؟
• انواع روکش دندان را چقدر میشناسید؟
• بهترین نوع روکش دندان کدام است؟
• و ….
آشنا شوید، به خواندن ادامه دهید و تا انتهای این مطلب تیم تولید محتوای دکتر ملکزاده را همراهی کنید:
روکش دندان چیست؟
پیش از هر چیز بیایید ببینیم تا چه حد با بخشهای مختلف دندان آشنایی دارید! آیا تا به حال نام ریشه و تاج دندان به گوشتان خوردهاست؟
همانطور که به احتمال زیاد میدانید، دندان از دو بخش اصلی تشکیل شدهاست. بخش اول ریشه است که در زیر لثهها قرار دارد و شما نمیتوانید آن را ببینید. این در حالی است که بخش دیگر که با عنوان تاج دندان شناخته میشود، به بخش بیرون زده دندان از لثهها گفته میشود.
روکش دندان یا همان Dental Crown که یکی از رایجترین راهکارهای ترمیم دندانهای آسیب دیدهاست، کلاهکی است که روی تاج دندانهایتان نصب میشود و نقصهای آن را از بین میبرد. این روکش دور تا دور دندانهایتان را میپوشاند و شما تنها قادر به دیدن این روکش روی تاج دندانهایتان هستید.
روکش دندان چه کاربردهایی دارد؟
یکی از بهترین مزیتهایی که روکش کردن دندانها برای شما به دنبال دارد آن است که کاربردهای بسیار زیادی دارد و در شرایط مختلفی میتوانید از آن استفاده کنید.
گاهی تخریب دندانها آنقدر زیاد است و دندانهایتان عصب کشی کردهاید. در چنین شرایطی روکش دندانها، برای شما واجب است و برای جلوگیری از شکستن دندانهای اصلی تان، باید این کار را انجام دهید. در نظر داشته باشید، انجام دادن این کار برای دندانهایی که عصب کشی شدهاند، هیچ دردی ندارد و خیالتان از این بابت راحت باشد.
این در حالی است که گاهی روکش دندان به صورت اختیاری نصب میشود و برای زیباسازی لبخندتان و جذابیت چندین و چند برابر آن است.
همچنین در برخی از مواقع شرایط پوسیدگی دندانها به جایگاهی میرسد که نمیتوان آنها را ترمیم کرد. به عنوان مثال ممکن است تاج دندان تان شکسته باشد، دیوارههای دندان از بین رفته باشد یا دندانها آنقدری نازک شده باشند که احتمال شکسته شدن شان بسیار بالا رفتهاست. درست اینجاست که باز هم روکش دندان میتواند به عنوان یکی از بهترین روشها برای ترمیم دندانهایتان و برگرداندن زیبایی شان به کار برود.
در آخر اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که دارای شکستگی دندان به صورت مادرزادی هستید و به دلیل حادثه بخشی از دندانهایتان شکسته شدهاست، میتوانید روی روکش کردن دندانها، حساب باز کنید.
انواع روکش دندان را بشناسید!
روکش هم مانند روشهای دیگر زیبایی و ترمیم دندانها مانند لمینت و کامپوزیت دارای انواع مختلفی است که لازم است آنها را بشناسید و با نگاه باز دست به انتخاب بزنید. انواع این روکشها، براساس مواد سازندهشان تقسیم شدهاند. در ادامه با هر کدام و مزایا و معایب شان آشنا میشوید:
روکشهایی که تمام فلز هستند
آیا تا به حال دندانهایی از جنس طلا دیدهاید؟ این نوع از دندانها در بین افراد قدیمی و به خصوص مادربزرگها حسابی طرفدار داشت!
جالب است بدانید، این روش باز هم ادامهدار است و یکی از بهترین انواع روکشهای دندان، نوع تمام فلز با جنس طلای آن است. شما از طلا میتوانید برای پرکردن دندانها یا برای روکش کردن آنها استفاده کنید. این نوع از روکش، یکی از مقاومترین و البته گرانترین آنهاست!
اگر روکش طلا را برای دندانهایتان انتخاب میکنید، لازم است بدانید بخش درونی روکش که با دندانهایتان ارتباط مستقیمی دارد، از طلا ساخته شدهاست و بخش بیرونی آن که امکان دیدن دندان را فراهم میکند، باز هم از جنس طلا است.
ممکن است با خودتان بگویید چرا باید از طلا برای روکش استفاده کنیم؟ روکش جزو آن موادی است که به دلیل ویژگیهای فوقالعاده اش، از بهترین مادهها در دنیای دندانپزشکی بهشمار میآید. هچنین طلا این امکان را به شما میدهد که هیچ گونه تغییر رنگی در اطراف دندانها ایجاد نشود و حتی با وجود گذر زمان و فشارهایی که در اثر جویدن ایجاد میشود، دارای دوامی عالی باشد.
مزایای روکش کردن دندان با طلا
• در برابر انواع فشار و ضربهها بسیار مقاوم است
• دارای دوام بسیار بالا و طول عمر طولانی برای شما است
• با بدنتان سازگاری دارد و برایتان آلرژی و التهاب ایجاد نمیکند
معایب روکش کردن دندان با طلا
• هزینه بالایی دارد
• دارای رنگ طلایی است
روکشهایی که از جنس سرامیک هستند
روکشهای سرامیکی یکی دیگر از انواع محبوب هستند که باید آن را بشناسید. این روزها روکشهای سرامیکی به روشهای مختلفی ساخته میشوند، اما جدیدترین آن، روشی که است که به وسیله دستگاه روکش ساخته، تراشیده و آماده نصب میشود.
در نظر داشته باشید، انتخاب رنگ روکش سرامیکی به عهده شماست و دستتان برای انتخاب باز است، اما بعد از آماده شدن روکش، دیگر نمیتوانید تغییری در آن به وجود بیاورید.
و اما چرا باید از روکشهای سرامیکی استفاده کنیم؟ یکی از بهترین مزیتهای این جنس آن است که با لثه سازگاری دارد و برایتان آلرژی و موارد دیگر به وجود نمیآورد. همچنین جنس سرامیکی شباهت بسیار زیادی به دندانهای طبیعی دارد، رنگ آن دست خودتان است و اگر به هدف زیبایی میخواهید از روکش استفاده کنید، یکی از بهترین گزینههای پیش رویتان است.
با وجود همه این مزیتها، روکشهای تمام سرامیکی استحکام و مقاومت جنسهای دیگر را ندارند. این در حالی است که جنس سیلیکات و زیرکونیا در انواع سرامیکی استحکام بیشتری دارند، تغییر رنگ و سایه تیره در آنها دیده نمیشود و زیبایی فوقالعاده ای را به دندانها و لبخندتان میبخشند.
مزایای روکش کردن دندان با جنس سرامیکی
• مقاومت بسیار بالایی در برابر تغییر رنگ دارد
• با بدن انسان سازگاری دارد و التهاب و آلرژی برایتان به وجود نمیآورد
• دارای زیبایی و رنگ بی نظیری است
روکشهایی که از جنس سرامیک و فلز هستند (روکش PFM)
اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که هم میخواهید زیبایی روکشهای سرامیکی را تجربه کنید و هم از روکش با استحکامی بالا بهرهمند شوید، باید روی روکش PFM حساب باز کنید. روکشهایی که از جنس سرامیک و فلز هستند، با عنوان روکش پی اف ام شناخته میشوند و شهرت زیادی دارند.
این روکشها از یک لایه فلز در در اسکلت آن و روکشی سرامیکی تشکیل شدهاند. در بیشتر این روکشها معمولاً یک لایه فلزی کوچکی در پشت آنها نمایان است. این موضوع بسته به سلیقه شخصی شما میتواند جذابیت دندان را بیشتر کند یا به عنوان یکی از معایب این روکش شناخته شود! در واقع خوب است این موضوع را بدانید که گاهی پزشک مجبور میشود قد روکشها را کوتاه کند؛ از این رو، ممکن است به بخش فلزی برخورد کند و بخشی از آن در دندانهایتان دیده شود. این در حالی است که اگر روکشهای تمام سرامیک را انتخاب کنید، با توجه به آنکه همرنگ دندانهایتان هستند، حتی با کوتاه شدن روکشها هم دید ندارند و مشکلی از لحاظ ظاهری برایتان به وجود نمیآورند.
در نظر داشته باشید اگر به خوبی از روکش دندانهایتان نگهداری کنید، میتوانید عمر بالایی از این جنس را تجربه کنید. این در حالی است که گاهی در طول زمان به دلیل فلزی که در این نوع روکش استفاده شده است، لبههای فلزی آن آبی میشوند و در لثههایتان خودنمایی میکنند.
معایب روکش کردن دندان با جنس سرامیکی فلزی
• به دلیل امکان دیده شدن اسکلت فلزی، دارای زیبایی کمتری نسبت به نوع سرامیکی است
• به اندازه روکشهای تمام سرامیک دارای مقاومت است
روکشهایی که از جنس استیل هستند
آخرین نوع روکش دندان، جنس استیل آن است که معمولاً برای دندانهای شیری کودکان استفاده میشود و موقتی نیست و هنگام رشد دندان دائمی این روکش نیز همراه با دندان قبلی می افتد. استیل دارای مقاومت مقبولی است و بسیار محکم است و هزینه پایینی هم نسبت به انواع دیگر دارد.
بهترین نوع روکش کدام است؟
اکنون که همه انواع روکش دندان را میشناسید، این سؤال برایتان به وجود آمدهاست که بهترین نوع آن کدام است؟
در پاسخ باید بگوییم همه چیز به شرایطتان بستگی دارد. به عنوان مثال اگر دندانهای جلوییتان در معرض دید قرار دارند و زیباییشان برایتان بسیار مهم است، پیشنهاد میکنیم سراغ روکش تمام سرامیکی بروید. این در حالی است که اگر دندانهای عقب تان را میخواهید روکش کنید، با توحه به آنکه در معرض دید نیستند و تحمل فشار برای آنها مهم است، روکش سرامیکی فلزی بهتر است.
همه این موارد در حالی است که نمیتوان چیزی را به صورت 100% بیان کرد! گاهی شرایطی پیش میآید که دندانهای جلویی هم تحت فشار قرار میگیرند و باید از جنسی مستحکم برای آنها استفاده کنید.
بنابراین بهترین نوع روکش دندان را شما و شرایطی که دارید انتخاب میکنید!
ماندگاری روکش دندان چقدر است؟
مطمئناً یکی دیگر از مهمترین سوالاتی که ذهنتان را درگیر کرده آن است که ماندگاری روکش دندان چقدر است؟ ماندگاری روکشها چیزی در حدود 10 تا 20 سال است.
باید این را در نظر داشته باشید که ماندگاری روکشهای دندان ارتباط مستقیم و قوی با تحوه قالبگیری درست، تحربه پزشک، دقت در مراحل ساخت، نوع نگهداری شما و مراقبت صحیح از آن دارد. بنابراین اگر میخواهید از روکش با عمر طولانی برخوردار شوید، باید روی نگهداری و بهداشت دهان و دندانهایتان و انتخاب دندانپزشک ماهر حساس باشید!
روکش را روی دندان بگذاریم یا روی ایمپلنت؟
اگر قصد روکش کردن دندانهایتان را دارید، توصیه میکنیم این کار را تا جای ممکن روی دندانهای خودتان انجام دهید. پزشکان هم بیشتر تلاش خود را میکنند تا به جای گذاشتن روکش یک جسم خارجی آن را روی دندانهای خودتان بگذارند. این در حالی است که اگر دندانهایتان را ایمپلنت کنید، باز هم روی دندانهایتان روکش قرار میگیرد.
و در نهایت …
و در نهایت، این هم از سیر تا پیاز روکش دندان و مهمترین نکاتی که باید درباره آن میدانستید!
سپاسگزاریم که وقت ارزشمندتان را برای خواندن این مطلب صرف کردید. اگر سؤال و یا تجربه ای از روکش دندان دارید در بخش نظرات با ما و دیگر خوانندگان مجله دکتر ملکزاده به اشتراک بگذارید.